Er zijn veel verschillende soorten heupklachten, die allemaal een andere oorzaak hebben. Misschien is de oorzaak van jouw heupklachten heel duidelijk: je voelde bijvoorbeeld de pijn ‘erin schieten’ tijdens een bepaalde beweging. Maar het kan ook zo zijn dat je doorlopend last hebt van je heup, misschien al voor lange tijd, maar dat je geen idee hebt hoe dat precies komt.

Soorten heupklachten:

  • Overbelasting, bijvoorbeeld door intensief sporten of vaak dezelfde beweging maken;
    Slijtage (artrose) van de heup;
  • Slijmbeursontsteking;
  • Overgewicht;
  • Bekkeninstabiliteit of andere bekkenklachten;
  • Breuk van de heup (of pijn na de operatie, doordat bijvoorbeeld de heup nu in een andere stand staat).

Heupklachten kunnen acuut of chronisch zijn. Je hebt bijvoorbeeld op zaterdag flink gesport en wordt op zondag wakker met een pijnlijke heup. In de loop van de dag wordt het erger, en ook na een paar weken is de pijn nog steeds zeurend aanwezig. Dit is een voorbeeld van acute heupklachten, die waarschijnlijk gerelateerd zijn aan overbelasting van je lichaam.

Of: je kunt je eigenlijk niet meer voorstellen hoe het is om geen heuppijn te hebben. Je weet niet meer goed wanneer het begon, maar je hebt nu al een tijd chronisch pijn aan je heup. De pijn in je heup is altijd aanwezig en dringt zich steeds meer op. In deze situatie is er sprake van chronische heupklachten.

Vaak denken mensen dat bij heupklachten fysiotherapie alleen werkt als het om acute pijn gaat. Maar dat is niet zo: ook als je chronisch last hebt van je heup, helpt de fysiotherapeut je om jouw pijn (en waar mogelijk de oorzaak daarvan) te bestrijden.

Direct een afspraak maken?

Laat uw telefoonnummer achter, Wij bellen u z.s.m op om een afspraak te maken.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.