Wil jij sporten maar heb jij een vervelende blessure? Onze fysiotherapeuten geven jouw handige tips! Sporten met een blessure kan een uitdaging zijn, maar met de juiste begeleiding van een fysiotherapeut is het mogelijk om op een veilige en effectieve manier fit te blijven. In dit blog gaan we dieper in op hoe je kunt blijven sporten, zelfs als je te maken hebt met blessures aan specifieke gebieden zoals schouders, hamstrings, knieën of onderrug.

Hoe kan ik sporten met een blessure?

Voordat we in de details duiken, is het nodig om te benadrukken hoe belangrijk het is om professionele begeleiding te zoeken bij sporten met een blessure. Een van onze fysiotherapeuten in onze sportschool kan jou helpen naar herstel en veilig sporten. Samen stellen jullie een aangepast plan op dat rekening houdt met jouw specifieke blessure en doelen.

Veilig en effectief sporten in de sportschool

De sportschool kan een uitstekende plek zijn om onder begeleiding van een fysiotherapeut aan je herstel te werken. In plaats van jezelf te beperken, kun je met gerichte oefeningen je kracht opbouwen en tegelijkertijd je blessure ontzien.

Fitnessen met schouderklachten

  • Schouderblessures kunnen het gevolg zijn van overmatig gebruik of verkeerde techniek tijdens het sporten. Een fysiotherapeut en/of personal trainer kan je helpen met specifieke oefeningen om de spieren rondom de schouder te versterken. Denk hierbij aan lichte gewichtstraining en stabilisatieoefeningen die de schoudergewrichten ondersteunen.

Krachttraining voor hamstringherstel

  • Hamstringblessures komen vaak voor bij sporters, met name bij activiteiten die snelle sprints of abrupte stops vereisen. In de sportschool kan een fysiotherapeut je begeleiden bij het opbouwen van kracht in de hamstrings. Gecontroleerde oefeningen zoals deadlifts en leg curls kunnen helpen bij het versterken van de spieren zonder de blessure te verergeren.

Knieblessures en aangepaste training

  • Knieklachten kunnen variëren van verrekkingen tot meer ernstige blessures zoals een gescheurde meniscus. Een fysiotherapeut zal je begeleiden bij aangepaste oefeningen die de knie ontzien terwijl je toch aan je algehele kracht werkt. Denk aan low-impact oefeningen zoals fietsen of leg presses, die de belasting op de knie verminderen.

Onderrugklachten en core-stabiliteit

  • Onderrugklachten kunnen een belemmering vormen bij veel oefeningen. Het versterken van de core-spieren is essentieel voor het ondersteunen van de onderrug. Een fysiotherapeut zal je begeleiden bij het uitvoeren van rug vriendelijke oefeningen zoals lichte hyperextensies om de stabiliteit van je core te verbeteren.

Fysiotherapie Leidschendam-Voorburg en Ypenburg

Fysiotherapie Leidschendam Voorburg

Gerichte trainingssessies

Naast de sportschool kunnen gerichte trainingssessies met een fysiotherapeut een waardevolle aanvulling zijn op je herstelplan. Deze sessies kunnen bestaan uit hands-on behandelingen, mobilisatieoefeningen en het aanleren van technieken om blessures te voorkomen. Lees hier meer.

Luister naar je lichaam

Bij sporten met een blessure vinden wij het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Pijn is niet hetzelfde als trainingseffect en kan duiden op overbelasting. Een fysiotherapeut en personal trainer kan je helpen onderscheid te maken tussen de ‘goede’ pijn van inspanning en de ‘slechte’ pijn van mogelijke schade.

Sporten met een blessure is mogelijk

Sporten met een blessure is mogelijk, maar het vereist zorgvuldige planning en begeleiding, bij voorkeur van een fysiotherapeut. De sportschool kan een veilige omgeving zijn om aan je herstel te werken, met aangepaste oefeningen gericht op specifieke blessures. Vergeet niet naar je lichaam te luisteren en aanpassingen te maken waar nodig is. Met de juiste aanpak kun je jouw sportieve doelen bereiken en tegelijkertijd blessures overwinnen.